Алкохолът – ползи и вреди

Едва ли има човек, който през живота си да не е опитвал алкохол. Може би малцина не пият, но по-голямата част от населението го прави и то стабилно. Да разпуснем след дълъг работен ден, да уважим приятели или по случай специален празник, чашката отива на всичко.

Забавлението и доброто настроение с нея са гарантирани, но последствията са далеч не толкова хубави, колкото се чувствате, докато довършвате поредното голямо.

 • Пречи на тренировките – ако сте от хората, които обръщат внимание на фигурата си с редовни фитнес тренировки, а и не само, знайте, че е необходимо да забравите за спиртните напитки. Алкохолът изтощава,прави ума абсолютно неадекватен за каквато и да е физическа дейност, намалява издръжливостта и уврежда мускулите.
  На практика мускулите поемат по-голямата част от него.
 • Влияе върху емоциите – или по-точно на хормоните, отговарящи за тях. Той буквално и преносно опиянява, пречи на способността за правилна преценка и на адекватното държание. Оттам, влияе и на реакциите, като ги забавя, прави хаотични или съдейства за липсата им. Влияе негативно върху зрението, координацията и рефлексите.
 • Причинява храносмилателни проблеми
  Както знаем нашия метаболизъм е ключов за поддържането на добра форма.
  А знаете ли ,че при консумацията на 50мл алкохол (40%) ,вашия метаболизъм спира да работи за цели 4 часа!♻️✋⏱
  Представете си какво става с тези ,които пият по половин бутилка..🍾
 • Води до качване на тегло – това е висококалорична напитка, която би могла да се отрази пагубно на фигурата. Да не говорим за транс мазнините ,които идват от мезетата с него🥓🧀🥜..
  Прекаляването с алкохола може да доведе и до наднормено тегло, проявяващо се най-напред в коремната област. Там мазнините се трупат най-бързо.🐷
 • Уврежда черния дроб – системната консумация и злоупотреба с алкохол неминуемо оказват негативно влияние върху този важен орган. Характерно за черния дроб е, че той не боли и не дава почти никакви признаци на увреждане, докато не стане прекалено късно. Злоупотребата с алкохол причинява възпаление и постепенното натрупване на мазнини в дроба, а с течението на времето се развиват опасни заболявания.
 • Поразява сърдечно-съдовата система – прекомерната консумация на алкохол постепенно увеличава нивото на триглицеридите в кръвта, което неминуемо повишава риска от атеросклероза. С течение на времето се получава високо кръвно налягане. Алкохолът бавно, но сигурно уврежда сърдечния мускул ..
 • Променя хормоналния баланс в тялото – алкохолът оказва негативно влияние и върху хормоните. Възможно е да се отрази по различен начин при отделните индивиди – загуба на сексуално желание, еректилна дисфункция, цялостен хормонален дисбаланс при жените. Алкохолът нарушава контрола върху кръвната захар, в резултат на което се развива затлъстяване.
 • Алкохолът има дехидратиращ ефект

Този ефект се усеща осезаемо до 48 часа след приема му. Причината е, че бъбреците се опитват да преработят приетия алкохол, като за целта изразходват голямо количество вода. Това оставя значително по-малко вода за другите важни процеси в тялото.
Когато мускулните клетки са дехидратирани, анаболните процеси се забавят, а с тях – и синтезът на протеин. Независимо дали работиш за мускулна маса или отслабване, този синтез трябва винаги да е в оптимално състояние, ако искаш да се възстановиш пълноценно.
Затова ако възнамеряваш да консумираш алкохол, ти препоръчвам да приемаш и достатъчно вода. Не случайно използвам думата “вода” – сокчетата и газираните напитки няма да свършат работа.

Няма вредни и полезни субстанции.

Дозата прави отровата!

В умерени количества алкохолните напитки могат да ни донесат и своите ползи като например:

Бира и бяло вино

Бирата е може би един от най-щадящите варианти за алкохолна напитка. Горчивината й стимулира отделянето на GLP-1 пептиден хормон в организма, който, освен множеството си други действия, активно потиска апетита. Освен това, в малки дози бирата доказано понижава нивата на кортизол в краткотраен план. Това са все добри новини за хората, работещи за отслабване.
Но прекаляването и с този вид алкохол не е препоръчително. Като оставим настрана подуването, честото уриниране и останалите неприятни ефекти, приемът на прекалено голямо количество бира (повече от 2-3 чаши) може да има обратен ефект и дори да повиши кортизола.
Казаното за бирата в общи линии важи и за бялото вино – в краткотраен план и при ограничена консумация то временно понижава нивата на кортизол и потиска апетита.Също така има благоприятен ефект върху работата на бъбреците ни.

Червено вино

Проучване установява, че хората с диабет тип 2, които пият по чаша вино на вечеря (независимо дали е червено или бяло), имат много по-ниски нива на глюкоза, в сравнение с тези, които пият вода или други течности, докато вечерят.
Друго проучване сред 5000 души установява, че консумирането на винонамалява риска от настинка с цели 40%.
Подобрява чревната флора
Полифенолите в червеното вино могат да помогнат за по-здрава чревна микрофлора. Или с други думи:в умерени количества виното може да служи като пробиотик.
Предотвратява сърдечно-съдови заболявания
Умерената употреба на червено вино ще повиши нивата на добрия холестерол, ще предотврати сърдечно-съдови заболявания, а полифенолите във виното ще предотвратят съсирването на кръвта и ще поддържат еластични кръвоносните съдове.

Спиртни напитки и коктейли

С тях трябва да се подходи най-внимателно. Както вече споменах, за спиртните напитки важат с пълна сила всички негативни ефекти от прекомерна употреба на алкохол, изброени дотук.
Коктейлите пък често съдържат повече от един вид алкохол в себе си, както и различни подсладители и захари, които допълнително усложняват нещата.

Затова, ако трябва да категоризирам видовете алкохол от най-щадящ до най-рискован, нещата биха изглеждали така:

 1. Бира и бяло вино
 2. Червено вино
 3. Водка,уиски и други спиртни напитки
 4. Коктейли

Заключение! Съветът, който обикновено давам на моите клиенти, ако все пак решат да консумират алкохол от време на време, е по възможност това да е в почивен, нетренировъчен ден и поне 1-2 дни преди следващата тренировка.

 1. Бира и бяло вино
 2. Червено вино 1. Бира и бяло вино
 3. Червено вино
 4. Спиртен алкохол
 5. Коктейли и миксирани напитки
 6. Спиртен алкохол
 7. Коктейли и миксирани напитки