Как да отслабнете и поддържане постигнатите резултати – дългосрочно ?

Случвало ли ви се е да спазвате дадена диета,да де лишавате от супер много храни,а след всички тези усилия не сте успели да задържите постигнатите резултати..ако сте от тези хора ,спокойно не сте сами и тази статия днес е точно за вас.

В днешно време е много лесно да се одавим в морето от диети-лунна диета ,90-дневна,палео диета и т.н…видовете са стотици.

Още по-гадно става обаче когато върнем загубите килограми веднага след края ѝ ,а в някой случай дори добавяме още малко отгоре.Това са ш моментите ,в които обикновено изпадаме в депресия и отчаяние.Започнаме да се обвиняваме и самосъжаляваме и постоянно си повтаряме ,че явно това не е за нас.

После идва ред на хранителните добавки ,хапчетата за „бързо отслабване” и всички видове „магически” детокс чайове.Но повярвайте ми – бързите резултати отново не са вашето решение!

Дългосрочни резултати се постигат с устойчиви навици!

Промяната на вашето тяло изисква дисциплина,упорита работа, правилна система и постоянство. Доверете се на процеса.

Пътят към изграждането на положителни навици е дълъг, но определено си заслужава.

Основните принципи ,които трябва да изградите още в началото са:

1) Намерете здравословен и приятен начин на хранене ,който може да следвате дългосрочно!

Етимологията на думата “диета” произтича от гръцки “diaita” и означава начин на живот.

От което следва че всяка 7-дневна , месечна или 90-дневна диета ,не са истински и не са вашето решение.

Много важно също и да разберете че няма универсална диета ,която става за всички! Правилната диета за всеки е различна, в зависимост от хранителните предпочитания и нужди. Това ,че за вас високо-въглехшдратното хранене дава резулати, за друг това може да не и точно така, за трети – може да сработи дори и „гъвкавия” начин на хранене.

Основно правило обаче и винаги да се облягаме на здравословното хранене ш да сш осигуряваме достатъчно от всички и качествени микро и макроелименти.

Основната причина да върнете изгубените килограми след диета е именно това,че се връщате се към старите навици и начин на хранене.

2) Умейте да се контролирате,бъдете осъзнати и не изключвайте нищо от менюто си завинаги!

Един от основните проблеми на по-гъвкавото хранене е че хората нямат достатъчно силна психика да хахнат малко от нещо „по-вредно” и след това да продължат със здравословното си хранене.Или с други думи-трудно ви е да намерите баланса..

В много случай имам оплаквания от сорта на:

„Веднъж започна ли ,немога да спра..”
„Без един бонбон мога ,но с един не..”
„Така и така съм оплескала работата ,по-добре да изям света пък утре ще му мисля..”

Решението тук е наистина на упражнявате контрол над себе си.

Опитайте следното-след като изядете дадения десерт ,изпийте маша вода или заро напитка и просто спрете да се тъпчете за 10мин..тока ще усетите ситост и ако имате хранителни навици ще огладнеете отново чак след 3-4 часа.

Друг полезен съвет тук е до намерите здравословни алтернативи на любимите ви храни.В днешно време е пълно с такива.

3) И може би ний-големия проблем-Хората обичат да преяждат.

В Япония-Окинава хората живеят по над 100+ години ,именно поради причината ,че винаги приключват с храненето си ,когато са на около 80% сити.

В България нещата са точно обратното.Замислете се колко пъти сте яли точно толкова ,колкото ви е необходимо за да усетите ситост-тоест колкото ме е нужно на организма ви.

В повечето случай спираме с храната една когато сме на 120-150% дори 200% след наяждане.И всичко това идва от тази наша ЛАКОМИЯ..

Един път ноучите ли се да контролирате това ,това ще стане ваш позитивен навик и ще работи за вас за цял живот.

В обобщение това ,което се опитах да ви кажа днес е-спазвайте диета, която можете да поддържате дълго и не се отказвайте от любимите храни или безалкохолни напитки, които правят живота вкусен. Консумирайте балансирано, тренирайте активно и се радвайте на резултатите дългосрочно.